Relativering Zintuiglijke Wereld

Om zelf een ervaren noëtisch reiziger te kunnen worden is het aan te raden om je eigen realiteit her en der wat om te buigen. Eén van de zaken die je zou kunnen heroverwegen is het belang van de zintuiglijke wereld.

Noëtisch onderzoek richt zich vooral op de mogelijkheden van het bewustzijn. Binnen het kader van dit noëtisch project wordt verondersteld dat er voor bewustzijn geen zintuigen nodig zijn. Sterker nog: de effectiviteit van je bewustzijn lijkt eerder toe te nemen naarmate je minder afgeleid wordt door deze externe zintuiglijke prikkels.

In ‘Het Veld’ wordt dan ook gesproken over de halve pingpongballen bij de zogenaamde Ganzfeld-methode in de wetenschappelijke onderzoeken van Braud. Het betreft hier onderzoeken naar mogelijkheden om met je bewustzijn invloed uit te oefenen op materie of andere mensen. In het boek worden het ESP-experimenten genoemd (Buiten Zintuiglijke Waarneming).

Een van de ontdekkingen die werden gedaan was dat mensen betere resultaten kregen als ze minder werden afgeleid door de omgeving. Om deze nadelige invloed van externe prikkels te verminderen werden proefpersonen voorzien van halve pingpongballen op hun ogen en verder kregen ze een koptelefoon op die een zachte ruis liet horen (p.155, Het Veld).

Het je afsluiten voor externe zintuiglijke prikkels kun je ruimer zien dan alleen in de context van een wetenschappelijk noëtisch experiment. Over het algemeen lijkt het erg constructief om wat te spelen met het idee dat er veel meer werelden zijn dan alleen de wereld die we met onze zintuigen kunnen waarnemen. Op die manier maak je je realiteit ook klaar om daadwerkelijk bewuster contact met deze niet-zintuiglijke werkelijkheidslagen te leggen.

In die zin kan ook een beroemde uitspraak van Carl Gustav Jung begrepen worden:

Je blik zal enkel helder worden
wanneer je in je hart kijkt.
Wie naar buiten kijkt, droomt.
Wie naar binnen kijkt, wordt wakker.

(citaat wordt ook genoemd op droomduiding)

Als je jezelf langzaam laat wennen aan het idee dat er wellicht wel eens véél meer te beleven valt door je bewustzijn naar binnen te richten dan door het continu naar buiten gericht te houden, dan kan er ook meer motivatie ontstaan om daadwerkelijk eens een avond de boeken, de games, films en televisieprogramma’s te laten staan om eens een avond noëtisch te gaan experimenten.

Zoals gesteld in het boven reeds aangehaalde noëtische werk van McTaggart:

“In zekere zin stelt het Veld ons in staat om heel het universum in ons innerlijk te bevatten”. (p.179)

Je geest kneden voor het idee van een groot en onbegrensd pretpark, c.q. levende bibliotheek dat je kunt bereiken door je af te sluiten van de zintuiglijke wereld lijkt een wezenlijk onderdeel van de opleiding tot professioneel noëtisch verkenner.

Advertenties

One response to this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: