Meer Bewustzijn met Minder Hersenactiviteit

INTRODUCTIE

Eén van de doelstellingen van dit noëtisch project is het opzetten van een realiteitskader waarmee bewustzijn op een constructieve wijze kan worden onderzocht. In het artikel ‘Bewustzijnsantenne‘ wordt gesproken over het idee dat het bewustzijn zich wel eens buiten ons lichaam zou kunnen bevinden en dat we als het ware met een soort zend- en ontvangstantenne contact leggen met verscheidene bewustzijnslagen. In dat kader werd ook gesproken over het opzetten van een soort antenne-gymnastiek.

In dit artikel wordt meer aandacht besteed aan deze hersenen en het vermogen om contact te leggen met bepaalde bewustzijnsgebieden. Aan de hand van de verschillende golven die de hersenen kunnen produceren wordt gepoogd een link te leggen met deze antenne-functionaliteit.

Ik maak hierbij gebruik van een overzicht dat terug te vinden is in het boek ‘De Hele Olifant in Beeld’ van Marja de Vries (pp.79-88).

VIER HERSENFREQUENTIEGEBIEDEN

Met een EEG (ElectroEncephaloGram) kun je hersenactiviteit meten. Het blijkt dat de hersenen in staat zijn bepaalde frequenties te produceren die gekoppeld zijn aan een bepaalde staat van bewustzijn. Zo wordt er een onderscheid gemaakt in vier soorten frequentiegebieden: de bèta-golven variëren van 14-60 Hz (trillingen per seconde) en komen overeen met een bewustzijn dat in de waaktoestand verkeert. Naarmate er meer stress en gevoelens van angst en afgescheidenheid zijn zou de frequentie ook hoger zijn.

De tweede soort golven worden de alfagolven genoemd (7-14 Hz). Deze bewustzijnstoestand komt overeen met een toestand van ontspanning, rust, lichte meditatie. Hier zou ook meer contact mogelijk zijn met intuïtie, creativiteit en je persoonlijk onbewustzijn. Ook zouden je vijf zintuigen scherper worden.

Het gebied tussen 4-7 Hz wordt het thètagolvengebied genoemd. In deze staat van bewustzijn verkeer je tijdens het dromen. Marja de Vries heeft het over de mogelijkheid tot contact met een tijdloos collectief (onder) bewustzijn. Je zou hier in staat zijn om niet-fysieke werkelijkheden waar te nemen. Ook is het mogelijk om in deze bewustzijnstoestand te komen tijdens diepe meditatie of trance.

Als laatste frequentiegebied is daar die van de deltagolven (0-4 Hz). Normaal produceren onze hersenen deze frequentie tijdens droomloze slaap. Er zijn echter onderzoeken waaruit is gebleken dat sommige healers tijdens hun werk, of mensen tijdens een buitenlichamelijke ervaring en waarschijnlijk mystici die spreken over ervaringen van eenheid en universeel bewustzijn, ook een dergelijke hersenfrequentie vertonen.

MEER BEWUSTZIJN MET MINDER HERSENACTIVITEIT

Het typische van deze frequentiegebieden is wel dat het er alle schijn van heeft dat naarmate de hersenen actiever zijn het bewustzijn kleiner, beperkter is. In dit project wordt geprobeerd meer inzicht te verwerven over de niet-zintuiglijke werelden welke via het bewustzijn te bereiken zouden zijn (Relativering Zintuiglijke Wereld).

Uit deze gegevens lijken we de meeste kans van slagen te hebben om ons bewustzijn af te stemmen op deze niet-fysieke werelden door onze hersenen lager te laten trillen. Hoe minder hersenactiviteit, hoe beter lijkt het credo te zijn. De momenten waarop het bereik groter wordt kun je vinden rondom het slapen (overgang van beta naar alfa en soms zelfs theta) en tijdens meditatieve en ontspannen momenten.

Om goed noëtisch werk te kunnen leveren is het dan ook erg handig als je de vaardigheden leert om je bewustzijnsbereik te vergroten door je hersenactiviteit te verlagen. Laatst was ik in de weer met het experiment dat ik beschrijf op Informatiedelving uit het Veld: Een Experiment. Ik had toen bepaalde informatie (een bepaald deel van een engels gedicht) – terwijl ik in bed lag  – in mijn bewustzijn gekregen. Toen ik vervolgens even later met de dag begonnen was kreeg ik het gewoonweg niet meer voor elkaar om me die regel weer voor de geest te halen.

Pas toen ik weer in een meer ontspannen toestand terechtkwam kwam die regel weer tevoorschijn.

Lezers die ervaringen hebben met het veranderen van hun hersengolven of die daar interessante ideeën over hebben wil ik aanmoedigen contact te leggen via het mailadres dat je kunt vinden in het tabblad ‘Over N.O.’.

Zie ook: Thetagolven en Hersenhelftsynchronisatie

Update 21 januari 2012: een overzicht van de mogelijke relatie tussen bepaalde hersengolven, hersendelen en specifieke neurotransmitters: zie artikel

Advertenties

8 responses to this post.

 1. Posted by maarten on 20/01/2010 at 21:39

  In het artikel worden de gamma golven niet genoemd. Is daar een reden voor ?

  Beantwoorden

 2. Inderdaad. Er is wel meer raar: je zou ergens ook logischerwijs verwachten dat de hoogste frequentie zou worden gekoppeld aan alfa, en dan vervolgens beta, gamma, delta, epsilon etc. en toch is er eerst beta, dan alfa, dan theta en dan delta.

  Op een site van braindynamics zag ik ook een bevestiging van deze indeling, maar daar verschenen de gamma-golven wel, en wel bij een frequentie boven de 30 Hz.

  Beantwoorden

 3. […] Meer Bewustzijn met Minder Hersenactiviteit […]

  Beantwoorden

 4. […] Meer Bewustzijn met Minder Hersenactiviteit […]

  Beantwoorden

 5. […] Meer Bewustzijn met Minder Hersenactiviteit […]

  Beantwoorden

 6. […] on De Noëtische Muntjesautom…De Noëtische Muntjes… on Meer Bewustzijn met Minder…De Noëtische Muntjes… on Frequenties van het Energ…De Noëtische Muntjes… […]

  Beantwoorden

 7. […] Herrie … on Het Focus Systeem van Robert…Gedachteninbrenging … on Meer Bewustzijn met Minder…Gedachteninbrenging … on Frequenties van het Energ…Gedachteninbrenging … […]

  Beantwoorden

 8. […] reacties Scheppingsspieren va… on Meer Bewustzijn met Minder…noetischonderzoek on Etherische Ochtendgymnast…fleurtje on […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: