Het Focus Systeem van Robert Monroe

In Meer Bewustzijn met Minder Hersenactiviteit beschrijf ik een indeling in verschillende hersengolven en de relatie met de mogelijkheid om in andere bewustzijnslagen binnen te treden. In dit artikel wil ik een systeem noemen van Robert A. Monroe die tijdens zijn bewustzijnsonderzoek merkte welke kenmerken bepaalde lagen van bewustzijn zouden hebben.

Voordat ik echter deze indeling ga presenteren is het wel nodig om het in te leiden door te benadrukken dat in mijn beleving ‘noëtisch’ onderzoek impliceert dat je bereid bent om de oude zienswijzen tijdelijk op te schorten omdat deze vaak gebaseerd zijn op de zintuiglijke wereld.

Werkelijk bewustzijnsonderzoek vereist het vermogen om je te openen voor realiteiten die niet via onze normale fysieke zintuigen kunnen worden waargenomen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je alles dan maar voor zoete koek dient aan te nemen, maar het kan wel een goede instelling zijn om te spelen met bepaalde ideeën, ook als ze botsen met de wereld zoals je die kent.

De indeling die ik hieronder ga beschrijven is voortgekomen uit het jarenlange werk van een man die tot zijn inzichten is gekomen door middel van zogenaamde ‘buiten lichamelijke ervaringen’. Hij beweert jarenlang in staat te zijn geweest zijn bewustzijn uit zijn lichaam te halen en zich af te stemmen op bepaalde gebieden die met de zintuigen niet waar te nemen zouden zijn.

Het is dan ook in het kader van de gedachten rondom de ‘bewustzijnsantenne‘ dat zijn ontdekkingen zeker waardevol kunnen zijn omdat het een intrigerende beschrijving biedt van mogelijke domeinen waar we ons ook met onze geest op zouden kunnen afstemmen in het noëtisch verkenningswerk. Het is verder aan de lezer om te bepalen of hij deze zaken kan accepteren in zijn werkelijkheid of niet.

FOCUS 10 – FOCUS 28

Ik gebruik hierbij het boek ‘De Ultieme Reis‘ waarin op pagina’s 190-191 werkzame definities wordt gegeven van de verschillende bewustzijnsgebieden die hij ontdekt heeft. Hij noemde ze verschillende ‘focus-toestanden’.

“Focus 10 – De eerste stap in de losmaking van het menselijke rationele bewustzijn uit de realiteit van de stoffelijke materie. Een simpele definitie zou zijn ‘een alerte en wakkere geest in een slapend lichaam’. De geest is in een enigszins andere fase dan tijdens de fysieke waaktoestand. Het is een stadium waarin alle vijf de fysieke zintuigen lijken te zijn weggedraaid of in kracht afgenomen, en het is het begin van de objectieve gewaarwording in de energie van het (M)-veld (*)

Focus 12 – Dit kan globaal worden gedefinieerd als een toestand van verruimd bewustzijn. Focus 12 kan door verschillende geluidspatronen worden opgewekt en is een fasetoestand met nog minder aandacht voor het fysieke lichaam en nog meer beweging in de richting van de energie van het M-veld. Naarmde de inbreng van de fysieke zintuigen afneemt wordt de waarneming van de patronen van het M-veld sterker.

Focus 15  – De volgende stap in de faserelatie, met een geringer percentage aandacht binnen de fysieke materie en meer aandacht binnen het M-veld. het concept, of de illusie, van de tijd is uit dit patroon verdwenen. We kunnen Focus 15 dus een ‘tijdloze’ toestand noemen.

Focus 21 – Deze toestand is equivalent aan de diepe (delta) slaap in de normale context van de activiteiten in het fysieke bestaan. De geest is echter volledig ‘wakker’ en bewust en stuurt de activiteit. Focus 21 lijkt het grootste bereik te zijn van een aangename faserelatie tussen het tijd-ruimtelijke en participatie in het M-veld, de ‘grens’, zouden we kunnen zeggen.

Focus 22 – Het niveau waar mensen, die fysiek in leven zijn, slechts over een gedeeltelijk bewustzijn beschikken. Dit is de toestand van mensen die door verslaving aan drugs of alcohol of als gevolg van dementie in een delirium zijn geraakt. Ook patiënten die onder narcose zijn gebracht of in coma verkeren vallen in deze categorie. Men herinnert zich ervaringen op dit niveau soms als een droom of een hallucinatie.

Focus 23 – Een niveau dat wordt bewoond door degenen die kort daarvoor het fysieke bestaan hebben verlaten, maar dit nog niet kunnen begrijpen of accepteren en niet in staat zijn zich te bevrijden van de banden van het leefsysteem van de Aarde. Het omvat bewoners uit elke tijdsperiode.

Focus 24-26 – Dit omvat de territoria van de geloofsstelsels, waar zich niet-fysieke mensen uit elke denkbare periode en landstreek bevinden, die uiteenlopende theorieën en concepten hebben aanvaard en onderschreven. Hiertoe behoren onder andere de religieuze en filosofische overtuigen die uitgaan van een vorm van leven-na-de-dood.

Focus 27 – De locatie van wat we de ontvangstruimte of het park zouden kunnen noemen, dat het middelpunt van dit niveau is. Het is een kunstmatig samengesteld geheel, in het leven geroepen door menselijke geesten, een tussenstation dat is bedoeld om het trauma en de schok van de overgang uit de fysieke realiteit te verlichten. Doordat de uiterlijke vorm ervan niet verschilt van die van verschillende aardse omgevingen, is het voor alle nieuwkomers, hoe gevarieerd ook, aanvaardbaar.

Focus 28 – Dit niveau ligt niet alleen voorbij het tijd-ruimtelijke, maar ook voorbij het menselijke denken. Een verblijf in 28 of zelfs nog daar voorbij beperkt de mogelijkheden tot terugkeer in een fysiek menselijk lichaam.”

(De Ultieme Reis, pp. 190-191)

(*) M-veld = Niet fysiek energieveld, dat doordringt in de het tijd-ruimtelijke, onder andere het leefsysteem van de Aarde, maar dat niet deel uitmaakt van de huidige wetenschappelijke kennis of het huidige onderzoeksterrein van de mens.

H-band = De golflengte van de chaotische menselijke gedachtenmodulatie van de energie van het M-veld.

Advertenties

5 responses to this post.

 1. […] het artikel ‘Het Focussysteem van Monroe‘ wordt al verwezen naar de mogelijkheid dat er noëtische leefgebieden zijn met daarin volop […]

  Beantwoorden

 2. […] … on Frequenties van het Energ…Gedachteninbrenging … on Het Focus Systeem van Robert…anke on Communicatie tussen Planten, D…Rob on Introductie […]

  Beantwoorden

 3. […] Al eerder heb ik aandacht besteed aan vormen van bewustzijn die lijken te kunnen bestaan zonder een lichamelijke tegenhanger. Je kunt (nog) eens een blik werpen op pagina’s als M-Band Ruis en Het Focussysteem van R. Monroe. […]

  Beantwoorden

 4. Posted by Tochie Nückof on 03/02/2011 at 19:04

  Herzlichen Dank, endlich habe ich den Sachverhalt ganz gerafft 🙂

  Beantwoorden

 5. […] (2) Robert A. Monroe is mijn grootste inspiratiebron geweest. Hij heeft een drietal boeken geschreven. Op deze site heb ik ook al enkele malen aandacht aan hem besteed. Kijk maar eens op Het Focussysteem van Robert A. Monroe. […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: