De Noëtische Muntjesautomaat

Binnen dit centrum wordt gepoogd meer inzicht te verwerven over de manieren waarop het bewustzijn onderzocht kan
worden. Er zijn reeds bepaalde concepten aangeboden die het makkelijker kunnen maken om het onderzoek te starten.

Ik denk dan aan de vergelijking tussen het vermogen van het bewustzijn om zich op bepaalde niveaus af te stemmen en een TV die in staat is informatie van meerdere frequenties/zenders op te pikken (Bewustzijnsantenne).

De mate waarin iemand met zijn of haar bewustzijn in staat is zich af te stemmen lijkt afhankelijk te zijn van de mate waarin iemand zijn hersengolvenproductie kan verlagen (Meer bewustzijn met minder hersenactiviteit).

Hierbij lijkt het vermogen om ontspannen, rustig en meditatief te zijn van groot belang. Daarnaast is er gesproken over het begrip ‘energieveld’ (Frequenties van het Energieveld) waarbij juist geldt dat de   trillingsfrequentie van dat energieveld lijkt te stijgen naarmate je je minder op de fysieke wereld afstemt en meer de niet-zintuiglijke domeinen betreedt.

Zou het niet ongekend zijn als we zouden kunnen leren hoe we ons bewustzijn zo langs allerlei frequentiegebieden kunnen laten bewegen, als een lift die op verschillende verdiepingen in een honderden verdiepingen tellend gebouw kan stoppen?

Tijdens de noëtische trainingen zou je je kunnen richten op het leren bewegen van deze bewustzijnslift. Je zou kunnen proberen om zo hoog mogelijk te komen door je intenties te richten op bijvoorbeeld het verhogen van je energieveld, het zo ver mogelijk openen van je hartsbewustzijn of het maximaliseren van je contact met je hoger bewustzijn.

Zolang de drijfveer vooral nieuwsgierigheid is lijkt dat een gezonde oefening. Je dient er wel voor te hoeden dat je niet gaat proberen zo hoog mogelijk energetisch/noëtisch te scoren uit motieven die vooral je ego strelen. In die zin lijkt het vooral goed te werken als je in staat bent regelmatig een oprechte glimlach te produceren: het noëtisch tunen of het bewustzijnsafstemmen op groei hoort iets te zijn dat de geest prikkelt en het hart opent, en niet een rationele verkapte spirituele streberij.

Persoonlijk kan ik geïnteresseerden echt aanraden om deze intenties als ‘ik wil mijn energieveld verhogen’ en ‘ik wil meer contact leggen met mijn hartsbewustzijn en van daaruit de wereld bekijken’ toe te passen.
Een andere methode die je zou kunnen aanwenden om de  bewustzijnsgebieden te verkennen is de methode van de ‘noëtische muntautomaat’.

In plaats van dat je je tijdens je meditaties (of wandelingen of andere momenten waarop je tijd hebt je innerlijke wereld te verkennen) richt op het verhogen van je energieveld of – zoals ook populair binnen bepaalde kringen – op het streven om niets meer te denken kenmerkt deze muntautomaatmethode zich door juist een bepaalde gedachte, vraag of een idee als uitgangspunt te nemen.

In de liftmetafoor zou je deze benadering kunnen zien als het bewegen van de lift over verschillende verdiepingen waarbij je uitstapt om informatie op te zoeken op de verschillende afdelingen over het onderwerp. Je traint hierbij je vermogen om de bewustzijnslift te bewegen en tevens kun je allerlei interessante ontdekkingen doen: want de informatie die te vinden is, is zeker niet alleen afhankelijk van je eigen ervaringen. Naarmate je behendiger wordt in het bewegen van deze lift kun je ook toegang krijgen tot haast grenzeloze informatie.

Op deze manier kun je niet alleen meer inzicht verwerven over het ‘muntje’ dat je in je innerlijke verkenningsautomaat stopte, maar je kunt onderweg ook allerlei andere informatie tegen het vege noëtische lijf lopen die ook weer kan aanzetten tot nieuwe exploraties. Alsof er tijdens het zoeken meteen ook weer andere munten uit je noëtische systeem komen.

Advertenties

5 responses to this post.

 1. Posted by Sharon on 21/03/2010 at 21:05

  @’noetischonderzoek’ 😉

  Interessant stuk dat je hier schrijft…
  Heb je ‘De biologie van de overtuiging’ al gelezen?

  Ik vond het wat saaie kost dus heb het aan de kant geschoven.
  Maar dat overtuiging het dna kan overschrijven, dat ‘geloof’ ik wel.

  Beantwoorden

 2. Ja, ik had al van iemand anders gehoord dat het boek ‘de biologie van de overtuiging’ nogal saai en ook technisch biologisch van aard was. Ik ga toch ook proberen er mijn tanden in te zetten t.z.t.

  Wat mij betreft gaat het ook vooral om de biologische onderbouwing van de mogelijkheid dat genen niet statische zaken zijn, maar juist erg flexibel, en dan niet vanuit evolutionair kader in tienduizenden jaren, maar gewoon kneedbaar binnen een mensleven.

  Beantwoorden

 3. […] (2) https://noetiek.wordpress.com/2010/01/06/de-bewustzijnsantenne/ (3) https://noetiek.wordpress.com/2010/03/21/de-noetische-muntjesautomaat/ […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: