Geloof in een Oneindige Geest en Googlistische Luiheid

Veel van het noëtische werk impliceert het aanpassen van je werkelijkheidsperspectief.  Er zijn vaak sluimerende overtuigingen die je ervan weerhouden het maximale uit je noëtische vermogens te halen.

Bewust worden van de Potentiële Oneindigheid van de Geest

In deze bijdrage wil ik stilstaan bij de mogelijkheid dat we onze geest wat minder machtig inschatten dan hij werkelijk kan zijn. Hoe kunnen we ongekende vermogens van ons bewustzijn verwachten als we er eigenlijk niet echt in geloven?

In Informatiedelving uit het Veld wordt al gesproken over het idee dat we ons bewustzijn zouden kunnen trainen om toegang te verkrijgen tot bepaalde verloren gewaande informatie.

Echter, door allerlei moderne digitale mogelijkheden worden we langzaamaan mentaal steeds luier. Waarom zou je nog ergens rustig op een bankje zittend de tijd nemen om je geest te laten zoeken naar een bepaald stukje informatie? Het is toch veel sneller om even (via je Ipod/Blackberry/net/notebook of PC) te googlen op de informatie?

Daarnaast is het toch ook veel makkelijker om met je tomtom op pad te gaan dan dat je van te voren op een kaart moet gaan kijken?

Ik hoorde laatst het verhaal van een vrouw waarvan de tom-tom niet werkte. Zij reed achter een vriend aan in het centrum van Brussel en zij raakten elkaar kwijt bij een stoplicht dat op rood sprong. Toen de kinderen achterin de auto hoorde dat ze de voorganger waren verloren,  kregen ze bijna een paniekaanval omdat ze ook wisten dat er geen werkende tomtom meer aanwezig was: hoe zouden ze nu in hemelsnaam ooit nog thuis kunnen komen?!

Zo leren we ons een bepaalde manier van in het leven aan waarbij we steeds vaker onbewust zeggen: “Het is makkelijker om niet na te denken en het over te laten aan een machine of digitaal systeem.” In plaats van onze geest te scherpen en te trainen werken we zo aan een continue passieve geestverzwakking.

Hoe kun je verwachten creatief gebruik te kunnen maken van noëtische verkenningen als je op allerlei momenten in het leven juist kiest voor de varianten waarbij je je geest zo weinig mogelijk inzet?

Wat dat betreft is het aan te raden om je bewust te worden van dezegeestondermijnende gedragspatronen.

Om dit tij te keren zou je eens vaker kunnen proberen je geest wat uitdagingen te geven. In plaats van de google-reflex zou je eerst eens wat tijd kunnen nemen om te kijken wat je eigen interne-google bewustzijn voor informatie te bieden heeft: de kans bestaat dat er juist allerlei associaties loskomen die veel meer kleur en inhoud hebben dan de pure, kale google-resultaten.

Daarnaast zou je ook weer eens de ouderwetse wegenkaarten uit de kast kunnen halen. Je zou bij wijze van geesttraining van te voren eens moeten proberen te onthouden hoe je ergens moet komen en dan eens zien of je erin slaagt je doel te bereiken zonder verkeerd te rijden.

Verder is het ook verstandig om wat mentaal krachtvoer te denken middels zinnen als: “Mijn geest wordt iedere dag ruimer” en “Iedere dag krijg ik nieuwe ideeën over nieuwe mogelijkheden”.

Inmiddels ben ik ook met een Engelstalige variant begonnen van dit project. Je kunt dan ook een vertaalde versie van deze bijdrage lezen op ‘The Belief in the Infinite Mind and Googlaziness‘.

Illustratie afkomstig van John Lautner en Bijgespijkerd

Advertenties

One response to this post.

  1. […] NOTEN (1) We hebben het eerder gehad over Google, zie daarvoor een artikel uit 2010: https://noetiek.wordpress.com/2010/09/20/geloof-in-een-oneindige-geest-en-googlistische-luiheid/ (2) https://noetiek.wordpress.com/2010/01/06/de-bewustzijnsantenne/ […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: