Geloofssysteem Crash en het Gevoel Dood te Willen

Tijdens het lezen van ‘The Afterlife Knowledge Guidebook‘  van Bruce Moen kwam ik in aanraking met een interessant verschijnsel dat zeker vanuit een bewustzijnsverkennend perspectief nuttig gereedschap oplevert.

Het verschijnsel dat ik hier wil beschrijven heeft alles te maken met de grote macht van het realiteitsconstruct dat jezelf hebt opgebouwd om de wereld te interpreteren.

In Het al dan niet ruiken van niet-fysieke stinkdierlucht wordt een mooi voorbeeld gegeven van de mogelijkheid dat we pas in staat zijn iets etherisch te ruiken, zodra we bereid zijn ook te geloven dat dat kan.

Het principe lijkt te gelden dat datgene wat we kunnen waarnemen/denken of voelen sterk afhankelijk is van het realiteitsperspectief dat we hanteren. Als je bijvoorbeeld niet gelooft in de mogelijkheid dat mensen doorleven na de dood, zul je niet in staat zijn om overleden mensen te zien.

Als je daarentegen wél gelooft in de mogelijkheid om overleden mensen waar te nemen heb je de mogelijkheid deze ook te zien, terwijl je niet-gelovende partner naast je op de bank ze niet ziet.

Bestaat iets dan of bestaat iets niet? Het lijkt er steeds meer op dat het antwoord hierop luidt: dat is afhankelijk van wie er waarneemt.

MÉÉR WAARNEMEN NÁ GELOOFSSYSTEEM CRASH

Bruce Moen beschrijft op analytische wijze de mogelijkheid dat je méér of andere zaken kunt gaan waarnemen zodra je bereid bent je realiteitskader uit te breiden, of aan te passen.

Zolang je gelooft dat het hart niets meer is dan een fysiek kloppend orgaan, zoals oermaterialisten als Dick Swaab, wordt het lastig om je te openen voor de mogelijkheid dat er zoiets is als een ‘hartsbewustzijn’ of de mogelijkheid om via dit kanaal waarnemingen te doen.

Er is echter, gelukkig, ook de mogelijkheid om je realiteitskader aan te passen. Als je echter bepaalde diepe overtuigingen hebt dan kan het wegvallen van dergelijke geloofssystemen leiden tot een ineenstorting van je huidige realiteitsbeeld.

Dat je hier niet licht over moet denken blijkt wel uit de beschrijving die Moen geeft over het effect van een dergelijke crash van je realiteitshuis. Omdat je je zó vereenzelvigd kunt hebben met een bepaalde kijk op de werkelijkheid kun je na zo’n crash het gevoel krijgen alsof de basis van je bestaan wordt weggevaagd.

Dit kan zelfs leiden tot het gevoel dat je aan het doodgaan bent.

Dit zeer onprettige gevoel – dat je onbewuste ook krampachtig probeert te voorkomen door je realiteitsperspectief met alle kracht te verdedigen – verdwijnt in de ervaring van Moen meestal na een dag of drie; zolang heeft je systeem nodig om als het ware een nieuw realiteitshuis op te bouwen.

De beloning voor al deze arbeid is dat je in staat bent om andere zaken te denken, te voelen en waar te nemen dan vóór de geloofssysteem crash.

EEN INTENTIE VOOR WERKELIJKE NOËTISCHE AVONTURIERS

Ook al is een geloofssysteemcrash verre van prettig, het uiteindelijke resultaat is natuurlijk wel erg aantrekkelijk.

Vanuit die gedachte zou je als ware noëtische realiteitsalchemist jezelf kunnen uitdagen door de intentie te uiten een geloofssysteemcrash bij jezelf uit te lokken. Dit kan simpelweg door voor het slapengaan deze wens te uiten.

Er zouden dan allerlei krachten worden geactiveerd die ervoor zouden kunnen zorgen dat beperkende geloofsovertuigingen op allerlei manieren onder de aandacht worden gebracht van je bewustzijn, met het resultaat dat je ’s ochtends opeens wakker wordt in een wereld met een nieuwe realiteitsbril.

Graag hoor ik ervaringen van mensen met geloofssysteemcrashes.

Eerste illustratie afkomstig van Choosing my Life

Advertenties

5 responses to this post.

 1. Posted by myriam on 19/04/2011 at 12:42

  dit is zo waar, een paar maanden geleden had ik een zware inzinking nu kan ik veel fijner “voelen” mijn vermogen het mooie te zien in leven en natuur is sterk toegenomen alsook het vermogen inzicht te krijgen in de mentale consturcties van mezelf en anderen

  Beantwoorden

 2. […] wijze wordt aangereikt – kunt gebruiken om sterker te worden en mogelijkerwijs door een Geloofssysteem Crash heen te breken. Hieronder de beschrijving van Tim S.: Anyways, hier mijn verhaal ter lering ende […]

  Beantwoorden

 3. Posted by Sharon on 21/04/2011 at 18:57

  Interessant artikel!

  Die zonnebril komt me bekend voor…

  Beantwoorden

 4. Posted by Hazel on 26/04/2011 at 05:36

  Heel prettig om te lezen jouw artikel noetischonderzoek.
  Ik ben er heel blij mee en herken er alles in.

  Zelf noem ik dat mijn geloofscrisis want wat ik nu meemaak/beleef/onderga is precies dát.

  Het gebeurd maar … is het “echt” waar ?

  Dan lijk ik te kunnen kiezen of het wel of niet waar is.
  En wat ik ook kies, de ervaringen veranderd er niet door.

  Wonderlijk en toch zo “gewoon”.

  Dank voor je artikel.

  Groet

  Beantwoorden

 5. Posted by Christina on 09/02/2012 at 16:47

  Dit artikel doet me denken aan dit filmpje van Sean Blackwell. Ik denk dat wat hier een ‘geloofssysteem crash’ heet bij Sean Blackwell een ‘ego collapse’ wordt genoemd. Dit kan o.a. tot een psychose leiden.

  http://www.youtube.com/user/bipolarorwakingup#p/u/1/BnsTNEXMRL8

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: