Geestelijk Piano Spelen verandert de Hersenen alsof je Werkelijk Speelt

Via het uitermate interessante werk van Nicholas Carr (1) kwam ik terecht op het onderzoek van Pascual-Leone en zijn collega’s dat in 1995 en 1996 is uitgevoerd (2). Zij hebben experimenten opgezet om te kijken naar de mate van neuroplasticiteit die onze hersenen hebben: met andere woorden hoe flexibel en plooibaar zijn onze hersenen?

Zij hebben proefpersonen vijf dagen achtereen twee uur per dag een bepaald muziekstukje laten spelen met één hand. Al na 3 dagen was via de TMS-methode (4) zichtbaar te maken dat de hersendelen die verband hielden met de muziekspelende hand zich hadden aangepast, terwijl dat niet het geval was in het deel van de hersenen dat in ‘connectie’ stond met de andere hand.

Op zich is dit al interessant, maar wat vanuit een noëtisch oogpunt vooral interessant is, is dat er ook een groep proefpersonen was gevraagd om de piano in het geheel niet aan te raken, maar alleen in gedachten het muziekstukje te spelen. Het fascinerende van het onderzoek was dat er ook een gelijksoortige aanpassing was in het hersendeel dat gekoppeld is aan de rechterhand! Dus, ook al speel je helemaal niet, en verbeeld je je slechts dat je speelt, toch creëer je haast dezelfde hersenveranderingen alsof je werkelijk speelt.

In deze figuur afkomstig uit het onderzoek van Pascual Leone (2, p.381) kun je mate van hersenverandering zien: hoe groter het zwarte deel hoe groter de verandering. De bovenste rij geeft de effecten weer van degene die daadwerkelijk fysiek met een hand geoefend hebben met het spelen van de piano met één hand, en de onderste rij geeft die effecten weer van degene die alleen in verbeelding gespeeld met die bepaalde hand. Zoals je ziet zijn de effecten nagenoeg hetzelfde.

DISCUSSIE

Dit onderzoek biedt een interessante ingang voor een aantal noëtische vragen: hoe is het mogelijk dat je hersenen zich aanpassen door alleen je hersenen te gebruiken (in het geval van het verbeelden)? In hoeverre is dit werkelijk mogelijk, of dient er wellicht toch ruimte gemaakt te worden voor het idee dat ons bewustzijn méér is dan alleen onze hersenen? Zou het immers niet ons (niet-fysieke) bewustzijn zijn die in staat is om haar invloed te doen laten gelden in onze fysieke hersenen? Zou Descartes misschien niet eens zo gek geweest zijn met zijn beschrijving van de mens bestaande uit een geestelijk en niet-geestelijk deel? (5)

—————————————-

VOETNOTEN (3)

(1) Zie voor meer over Nicholas Carr zijn recente boek: Het Ondiepe, hoe onze hersenen omgaan met Internet (2011) op bol (http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-ondiepe/1001004010207647/index.html#product_overview)

(2) Ik heb gebruik gemaakt van een review-artikel dat in 2005 is geschreven door Pascual Leone en terug te vinden is op: http://brain.huji.ac.il/publications/Pascual-Leone_Amedi_et%20al%20Ann%20Rev%20Neurosci%2005.pdf

(3) In het kader van de bestrijding van overmatig hyperlinkgebruik – wat het contemplatieve noëtische zijn niet ten goede komt – gebruik ik niet alleen weer die ouderwetse voetnoten, maar ook moeten mensen als ze echt geïnteresseerd zijn in andere link ook zelf de URL selecteren en plakken in de browser. Dat geeft ook weer een moment vertraging en bovendien een bewuster overgangsmoment van de ene bron van informatie naar de volgende.

(4) TMS staat voor Transcraniale Magnetische Stimulatie. Deze techniek wordt soms ook experimenteel toegepast in de geestelijke gezondheidszorg; op http://psychoseanders.wordpress.com/2009/04/14/tms-bij-schizofrenie/ kun je meer over TMS lezen en tevens over ideeën om het toe te passen bij mensen die stemmen horen.

(5) http://boekengedachten.yolasite.com/artikelen/dubieuze-descartesspot-van-dijksterhuis-in-het-slimme-onbewuste

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: