De Hartritme Variatie Golven van het Hart

In eerdere artikelen hebben we gesproken over de golven van de hersenen (1) en van het menselijk energieveld (2) en hun relatie met bepaalde bewustzijnstoestanden. In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan de ‘golven’ van het hart.

Het hart lijkt een bijzondere plek in het geheel van het menselijk bewustzijn in te nemen. Niet alleen kun je dat ervaringsgewijs constateren door de gevoelens die je vanuit je hartstreek kunt ervaren, maar ook wetenschappelijk ontstaan er steeds meer bewijzen voor de grote rol van het hart. Het hart is allang niet meer die stevige spier die niets meer is dan een pomp die het bloed door onze aderen stuwt.

DE ‘GOLVEN’ VAN HET HART
Laten we beginnen met het beschrijven van de verschillende frequentiegebieden of golven van het hart. Zoals we bij de hersenen een onderscheid kunnen maken tussen verschillende golven (beta, alpha, theta, delta,  (1)), is dat ook mogelijk bij het hart. Ik baseer me bij deze indeling op het werk van het Heart-Math Institute (3) die een 70-pagina-tellende introductie heeft geschreven van hun werk (4).

Zij werken met wat zij ‘Heart Rate Variability‘ noemen, wat een indicatie is voor de veranderingen in de hartritme van hartslag tot hartslag. In de figuur hiernaast kun je hiervan een voorbeeld zien.

Het blijkt dat een gezond hart NIET een regelmatig hartritme, maar juist een onregelmatig hartritme heeft. De metafoor die je hierbij als steun kunt gebruiken is die van een bokser tijdens een bokswedstrijd, waarbij hij steeds onregelmatig aan het bewegen is, om in staat te zijn een eventuele klap goed te kunnen pareren. Een gezond hart is dan ook in staat steeds een soort dansende variatie in het hartrtime te houden.

Als het hart in stress is (en het zogenaamde sympatische deel van het autonome zenuwstelsel actief is) is er weinig hartritme-variatie te bespeuren (als een bokser die als een wilde in hetzelfde tempo aan het rammen is), en zodra de stress weg is, ontstaat er juist weer meer hartritme-variatie (als het parasympathische systeem weer de overhand neemt).

Het sympatische deel kenmerkt zich door een snelle hartslag (met weinig hartritmevariatie) een hoge bloeddruk,  cortisolproductie en een afname in energie voor het immuunsysteem en de spijsvertering. De tegenhanger hiervan, het parasympatische systeem, kenmerkt zich door een rustigere (met veel hartritmevariatie) hartslag,  volop aandacht voor het immuunsysteem (DHEA/S-Iga-productie) en de spijsvertering.

Als je in rust verkeert klopt je hart rustiger, maar tegelijkertijd is er dus wel veel meer hartritme-variatie, waardoor je hart als het ware juist weer actiever is, maar dan op een manier die het hart en het gehele lichaam zelf meer plezier lijkt te geven. Hoe meer hartritme-variatie je kunt activeren, des te gezonder lijkt het zijn voor je algehele welbevinden. Hoe meer ‘dansende variatie’ de bokser heeft tijdens de wedstrijd hoe beter.

Deze benadering – die ik toch enkele keren moest nalezen voordat ik hem helemaal begreep – biedt interessante onderzoeksmogelijkheden. De ‘Hart Ritme Variatie’ kan namelijk worden gemeten en worden weergegeven in diagrammen die het mogelijk maakt om te zien hoe ‘gezond variabel ritmisch’ het hart is. In andere artikelen binnen deze site zal ook meer aandacht worden besteed aan de onderzoeken die via dit concept zijn uitgevoerd.

In een zogenaamde Power Spectrum Diagram (onderste deel illustratie hiernaast) kun je zien hoeveel hartritme-variatie het hart heeft. Hierbij wordt ook een onderscheid gemaakt in verschillende soorten golven.

VLF (Very Low Frequency): van 0,0033 tot 0,04 Hz (vooral sympathisch systeem)
LF (Low Frequency) : rond 0,1 Hz (mix van sympathisch en parasympathisch)
HF (High Frequency): van 0,15 tot 0,4 Hz (vooral parasympatisch systeem)

 

 

VOETNOTEN

(1) https://noetiek.wordpress.com/2010/01/17/meer-bewustzijn-met-minder-hersenactiviteit/
(2) https://noetiek.wordpress.com/2010/02/23/frequenties-van-het-energieveld/
(3) Buiten Drones, Casino Kapitalisme, Financiële massavernietigingswapens en Militaire inmengingen biedt de VS gelukkig ook andere zaken aan de wereld aan, zoals het Heart-Math Institute uit Californië.
(4) http://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/introduction.html – Op deze site kun je gratis de pdf van deze introductie downloaden. De tekst is overigens ook on-line in zijn geheel te lezen.

Advertenties

One response to this post.

  1. […] OnderzoekOver N.O.Hartscommunicatie – Eerste VerkenningenMeer Bewustzijn met Minder HersenactiviteitDe Hartritme Variatie Golven van het HartAstraal Reizen: een Praktische TijdsoefeningGeestelijk Piano Spelen verandert de Hersenen alsof je […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: