Hartcoherentie en het gebruik van Hartparels

INTRODUCTIE
Al eerder schreef ik over hartszaken (1,2) binnen deze noëtische verkenningssite. Binnen het Heart-Math Institute wordt veel onderzoek verricht naar de bijzondere kenmerken die het hart heeft in ons lichaam-geest complex. In deze bijdrage wordt gesproken over wat ik zelf zou willen dopen als ‘hartparels’ en wat deze hartparels voor effecten kunnen hebben.

HARTCOHERENTIE
In een samenvatting van het wetenschappelijke werk van het Heart-Math Institute (3) speelt het verschijnsel hartcoherentie een belangrijke rol. Je kunt spreken over coherentie op verschillende niveaus. Zo spreekt het Heart Math Institute over coherente gevoelens zoals ‘liefde’ of ‘waardering’ in tegenstelling tot woede, frustratie en angst. Ook wordt er over coherentie gesproken als de zojuist genoemde coherente gevoelens leiden tot coherentie van het hart met andere lichaamssystemen zoals de ademhaling en de hersenen.

HARTPARELS
In het voorgaande artikel (2) sprak ik over het verschijnsel dat naarmate het hart meer hartslagvariatie heeft, het eigenlijk gezonder, meer parasympathisch en daardoor eigenlijk ook coherenter is. Zodra dat zogenaamde parasympathische systeem meer is geactiveerd wordt het immuunsysteem ook sterker met de productie van allerlei helende hormonen als gevolg (4, 6). Onderzoek toont bovendien aan dat je geest ook scherper wordt in een dergelijke coherente toestand.

Het wonderlijke aan het concept van hartcoherentie is wel dat je zelf een actieve rol kunt spelen in het activeren van een dergelijke toestand. Een van de methodes die je kunt inzetten is het gebruik van hartparels. Ik zou een hartparel willen definiëren als een herinnering aan een aangenaam hartsgevoel. Deze hartparel kan worden opgewekt door simpelweg deze herinnering in je systeem op te halen en te reactiveren. Met andere woorden: door terug te denken aan een mooi gevoel van bijvoorbeeld liefde, compassie, waardering of vergeving (5) kan ook het bijbehorende gevoel opnieuw beleefd worden, met alle bijbehorende positieve lichamelijke gevolgen.

HARTPARELS VERZAMELEN EN KOESTEREN
Als je eenmaal weet dat dergelijke hartparels weldadig zijn voor jezelf is het niet meer dan logisch om deze te gaan verzamelen en te koesteren als ware het echte waardevolle parels of diamanten. Er zijn meerdere manieren om de hoeveelheid te gebruiken hartparels uit te breiden. Zo zou je jezelf kunnen leren meer bewust te worden van de hartparels die je in het normale dagelijkse leven ervaart. Ik heb mezelf aangeleerd deze parels van hartsmomenten te noteren in mijn agenda.

Een andere methode is om tijdens een meditatie jezelf af te stemmen op al die momenten in je verleden dat je hartschoonheid hebt ervaren en die te noteren, zodat je ze later beter kunt inzetten. Daarnaast kun je ook bewust jezelf voornemen om zelf hartparels te scheppen door meer vanuit je hartsbewustzijn om te gaan met de mensen om je heen. In een van de komende artikelen zal ik uitgebreider ingaan op de mogelijkheden die het flexibel kunnen oproepen van dergelijke hartparels kunnen hebben in je leven.

VOETNOËTEN
(1) https://noetiek.wordpress.com/2011/04/29/hartscommunicatie-eerste-verkenningen/
(2) https://noetiek.wordpress.com/2011/10/16/de-hartritme-variatie-golven-van-het-hart/
(3) http://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/introduction.html – Op deze site kun je gratis de pdf van deze introductie downloaden. De tekst is overigens ook on-line in zijn geheel te lezen.
(4) In een engelstalig artikeltje speel ik wat met een voorbeeld hiervan, namelijk DHEA – Zie voor meer informatie het betreffende artikeltje op: http://introspectiveinternet.yolasite.com/introspective-internet-articles/from-the-dea-to-the-immune-system-boosting-dhea-and-heart-coherence
(5) In het werk van the EventTemples wordt er gesproken over de zes ‘hart-deugden’ die allen het hart in een coherentere toestand kunnen brengen. Lees hiervoor de gratis pdf getiteld ‘Living from the Heart’ wat je kunt vinden op:  http://eventtemples.com/downloads/pdf/Living_from_the_Heart_%28e%29.pdf
(6) In een bijdrage op de site ‘Boekengedachten’ wordt aandacht besteed aan de stress/hypothalamus-pituitary-andrenalgland-as en hoe dat biologisch werkt. Kijk daarvoor eventueel op: http://boekengedachten.yolasite.com/artikelen/effecten-van-stress-op-ongeboren-kind-tijdens-zwangerschap-en-de-hpa-as

Advertenties

One response to this post.

  1. […] Over N.O. « Hartcoherentie en het gebruik van Hartparels […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: