Hartcoherentie doorgeven aan Hersenen van Anderen

INTRODUCTIE
In eerdere artikelen heb ik stilgestaan bij het verschijnsel hartcoherentie, hartparels en hartritmevariatie (1,2). In deze bijdrage plaats ik de schijnwerpers op een ander fascinerend hartgerelateerd verschijnsel, namelijk de interactie tussen het hart van persoon A met die van de hersenen van persoon B.

In het samenvattingsartikel van het Amerikaanse Heart-Math Institute (3) wordt veel wetenschappelijk onderzoek beschreven dat gedaan is naar de effecten van o.a. hartscoherentie. Ik zou hier hartscoherentie willen omschrijven als een toestand waarbij het hart in een relatief harmonieuze toestand is waardoor het een grote hartritmevariatie heeft (1) en daarbij het parasympathisch zenuwstelsel stimuleert wat ervoor zorgt dat o.a. het immuunsysteem beter werkt en de geest scherper wordt.

HART EN HERSENEN – TIJDENS EEN GESPREK

Buiten de helende werking op je eigen lichaam en geest lijkt het er sterk op dat hartcoherentie zó aantrekkelijk is dat het als het ware ook andere mensen om je heen kan beïnvloeden. In één onderzoek (4) werd gekeken naar de situatie waarin twee mensen met elkaar in gesprek waren. Bij beide gesprekspartners werd gekeken naar hun ECG (hart) en hun EEG (hersenen).

Wat bleek? Als persoon A in een hartcoherentie staat was, dan reageerden de hersenen van persoon B, in die zin dat je op het EEG kon zien dat er patronen van het hart van persoon A werden overgenomen. Dit bleek overigens alleen op te gaan als persoon B ook in zekere mate hartcoherent was.

In andere woorden: als je in gesprek bent met een ander en je bent allebei in een vrij harmonieuze staat van zijn, er de mogelijkheid bestaat dat de harmonie van het hart van de één ook de hersenen van de ander in een meer harmonieuze of coherente stand kan brengen. Als iemand echter helemaal niet harmonieus is, is er geen sprake van enige overdracht. Beide harten moeten schijnbaar voldoende coherent zijn om ook de hersenen van de ander te kunnen harmoniseren.

HART EN HERSENEN – TIJDENS AANRAKING OF NABIJHEID

In een ander onderzoek werd gekeken naar het effect van een hartcoherent persoon op een ander als ze beide elkaars handen aanraken. Het bleek dat de hersenen van de ‘ontvanger’ ook de hartscoherentie registreerden en het  patroon overnamen (zie figuur hiernaast).

Hierbij werd ook ontdekt dat zelfs aanraking niet noodzakelijk was. Ook als de  ‘gever’ een zorgende en liefdevolle houding had werd een effect waargenomen in de hersengolven van de ontvanger.

CONCLUSIE
Is het geen wonderlijke gedachte dat als je in staat bent om je hart in een coherente, liefdevolle staat te brengen (via bijv. het gebruiken van hartparels, meditatie), je een helende werking zou kunnen hebben op de mensen om je heen, waarbij het effect toeneemt naarmate de ander zelf ook coherenter is? In die zin zou je kunnen denken dat het verspreiden van een hartcoherent veld misschien wel eens effectiever zou kunnen zijn dan menig psychiatrisch medicijn. Waarom zijn we eigenlijk allemaal niet meer bezig met het coherenter maken van onze hartsvibratie?!

VOETNOTEN
(1) https://noetiek.wordpress.com/2011/10/16/de-hartritme-variatie-golven-van-het-hart/
(2) https://noetiek.wordpress.com/2011/10/31/hartcoherentie-en-het-gebruik-van-hartparels/
(3) http://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/introduction.html – Op deze site kun je gratis de pdf van deze introductie downloaden. De tekst is overigens ook on-line in zijn geheel te lezen.
(4) http://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/introduction.html – Op deze site kun je gratis de pdf van deze introductie downloaden; in die pdf staat op pp 25-26 de bron terug te lezen in het artikel van McCraty,R., Atkinson, M., & Tiller, W.A. (1999)
(*) Illustratie afkomstig van Health Information Front

2 responses to this post.

 1. Posted by Ferze on 25/12/2011 at 22:04

  Dit doet me denken aan wat Dr. Subagh Singh Khalsa schreef over Sat Nam Rasayan healing:
  “I talk about anatomy of miracles because what I’m trying to get across to people is that the thing that we call “miraculous,” the thing that happens when one person’s consciousness can positively affect another person’s, that that miracle is something that we can dissect, take apart, and actually learn how to do intentionally. So, the miracle is something we’re really very familiar with. The miracle is that how I feel affects those I’m in a relationship with. Where my consciousness is, the state of my consciousness, affects for better or worse, the state of the consciousness of the person I’m in a relationship with. We want to do that very deliberately. We want to do that with intention. We want to do that with clarity of consciousness so that the effects are positive. We take that a little bit further and we can hold the intention that our relation with the other will be a healing relation. If that’s the intention and we clarify our consciousness and we come into an intimate depth of relationship, then we can have a very beautiful, miraculous effect.
  I’m not claiming some special power because I can do what any one of us can do – enter into a relationship in which I allow my own experience to be precisely what it is, letting go of the hope of improving it or of controlling it. When we do that, we’re at peace. If we’re at peace and we’re in a relation with another, the peace of ours, our peace, positively affects the other.”

  Sat Nam Rasayan healing is een eeuwenoude vorm van genezing, afkomstig uit Tibet en India, die lang in stilte werd doorgegeven van meester op leerling. Tegenwoordig is het mogelijk om een opleiding te doen in deze geneeswijze.

  Beantwoorden

  • Mooie woorden van dr. Khalsa! Zou het niet geweldig zijn als we soms de tijd nemen om de ‘potentiële heiligheid’ van een interpersoonlijk contact toe te laten door ons te openen voor dit soort mogelijkheden, zonder meteen als een kip zonder kop aan het praten te gaan?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: