Eerste Verkenning van Hartskwaliteiten

Tijdens de studie van het hartsbewustzijn met haar ongekende mogelijkheden, ben ik inmiddels in drie boeken de term ‘hartskwaliteiten’ tegengekomen. Vooralsnog lijkt het ontwikkelen van het hartsbewustzijn de ‘koninklijke weg’ naar ruimer bewustzijn en dieper contact met jezelf en de mensen om je heen. Reden genoeg om eens aandacht te schenken aan wat de verschillende auteurs beschrijven als ‘hartskwaliteiten’ of ‘heart virtues’.

Ik maak hierbij gebruik van het werk van Ab Straatman (1), ‘James’ (2) en Gabriela en Reint Gaastra-Levin (3).

DE ZES ‘HEART VIRTUES’ VAN ‘JAMES’
De eerste hartskwaliteiten die ik tegenkwam verschenen in een e-book van een man die graag anoniem wil blijven, en gebruik maakt van de naam James (2). In dat werk – dat overigens gratis te downloaden is – komen zes hartskwaliteiten aan bod. Hieronder staan ze in een schemaatje genoemd:


Misschien zou je liefde verwachten als een hartskwaliteit, maar daarvan is geen sprake in dit ‘hartsraam’. Wel wordt het belang aangestipt van het vermogen om te kunnen vergeven, bescheiden te kunnen zijn, waardering of appreciatie kunnen uiten.

Het vermogen om compassie te kunnen voelen met iemand anders is een waardevolle hartskwaliteit, evenals het werkelijk kunnen begrijpen van iemand.

Ook betekent het ‘leven vanuit je hart’, zoals het boek van James heet, dat je ook moedig durft te zijn. Ook dat is een hartskwaliteit.

Hij besteedt een geheel boekwerk aan het verder uitwerken van deze kwaliteiten waardoor deze zeer summiere opsomming natuurlijk erg beperkt is. Desalniettemin kun je toch al een indruk krijgen van waarover gesproken kan worden als je het hebt over hartskwaliteiten. Vooral in moeilijke situaties zou je eens kunnen proberen enkele van deze kwaliteiten in te zetten. Soms zou je het in een gesprek kunnen doen, of tijdens een mailtje. Hoe meer je deze hartskwaliteiten inzet, des te meer zou het algemeen welzijn van jezelf (en daarmee van anderen) toenemen.

DE ACHTTIEN HARTSKWALITEITEN VAN AB STRAATMAN
In zijn boek ‘Het pad van creatie: bewust je eigen toekomst scheppen vanuit het hart’ worden geen zes, maar maar liefst 18 hartskwaliteiten onderscheiden. Ook hier worden allerlei voorbeelden genoemd ter verduidelijking, die ik hier ook achterwege laat. Deze huidige pagina is bedoeld als een korte introductie, voor meer verdieping raad ik de boeken aan.

Straatman maakt een onderscheid tussen 13 hartskwaliteiten die betrokken zijn bij het proces van bewuste creatie , en 5 anderen die dat niet zijn.

Van die 18 noemt Straatman, evenals James, de hartskwaliteiten Compassie, Vergeving en Moed. Maar daar lijkt het bij te blijven. Hij onderscheidt namelijk 15 andere hartskwaliteiten, zoals daar zijn: Liefde, Zelfliefde, Geloof, Stilte, Intuïtie, Vreugde, Creativiteit, Vertrouwen, Toewijding, Verwondering,  Dankbaarheid, Geheugen, Gulheid, Levensplan, Eenheid, Overgave en Synchroniciteit (4).

Je zou eens kunnen proberen wat stil te staan bij deze woorden om te zien wat het zo bij je oproept, en in hoeverre je je zelf makkelijk kunt verbinden met deze hartskwaliteiten. Welke spreekt je het meeste aan? Welke het minst?

DE DERTIEN HARTSKWALITEITEN VAN GABRIELA
In 2011 is het boek verschenen dat uitgebreid ingaat op dertien hartskwaliteiten. Een waardevol concept in dit boek is dat het wel eens zo zou horen te zijn dat ieder mens in zijn leven zijn hart dient te sluiten (op één of meerdere van de dertien mogelijke manieren) om vervolgens gedurende het leven het weer te leren openen. Deze zogenaamde ‘hartcyclus’ zou centraal staan in het leven van een persoon.

Deze gedachte kan wel zingeven aan het verschijnsel dat iedereen wel ergens zijn hart op een bepaalde manier heeft leren sluiten, maar dat dat wellicht een natuurlijk iets zou kunnen zijn. Het kan het proces stimuleren om met meer bewustzijn en begrip uiteindelijk die bepaalde hartskwaliteit weer te kunnen voelen of kunnen gebruiken.

Met zowel James als Straatman heeft Gabriela gemeen dat ze Vergeving en Compassie noemt als hartskwaliteiten. Daarnaast beschrijft ze ook enkele hartskwaliteiten die alleen door Straatman worden genoemd, namelijk: Eenheid, Verwondering, Overgave en Vertrouwen.

Buiten de door James en Straatman genoemde hartskwaliteiten zijn er nog 7 anderen die zij onderscheidt, en dat zijn de wellicht wat minder tastbare zoals: ‘Kracht van het Zijn’, ‘Liefdevolle Intentie’, ‘Onvoorwaardelijke Liefde’, ‘Vanuit Eenheid Communiceren’, ‘Bewust scheppen vanuit het Zijn (baren)’, ‘Bewust Scheppen vanuit het Doen (bouwen) en uiteindelijk ‘Je Aardse Goddelijkheid Omarmen’.

Ook hier geldt natuurlijk weer dat sommige hartskwaliteiten meer vragen oproepen dan antwoorden geven. Ook hier zou ik weer willen zeggen dat je voor meer verdieping het boek kunt lezen, en vooral dat oppakken waar je wellicht wel wat mee hebt.

AFRONDING

Wat ik in dit stadium vooral waardevol vind aan deze ‘hartskwaliteiten’ is dat het als het ware een soort van ‘krachtswoorden’ zijn die een helende werking kunnen hebben in allerlei situaties waarin het bewustzijn even op een lager niveau verkeert, zoals tijdens stress, verdriet, boosheid etc. Het zijn daarnaast ook mooie termen om te gebruiken als thema tijdens een meditatie.

Vanuit een noëtisch perspectief zou het wel eens zo kunnen werken dat je pas meer helderheid en inzicht kunt verwerven in de verschillende bewustzijnslagen die er zijn, als je vaardig bent in het gebruiken van de verschillende hartskwaliteiten. Vooralsnog bestempel ik het hartsbewustzijn als de beste kanditaat voor het verkennen van nieuwe bewustzijnsgebieden.

VOETNOTEN

(1) Ab Straaman – Het pad van creatie (2008)
(2) ‘James’ – Living from the Heart (2007) – gratis pdf
(3) Gabriela (zonder trema op de e) en Reint Gaastra-Levin – Het ontwaken van je dertien hartskwaliteiten (2011)
(4) Deze hartskwaliteiten van Ab Straatman worden genoemd in hoofdstuk 2 van zijn boek (zie 1)

Advertenties

One response to this post.

  1. Posted by Ferze on 15/01/2012 at 18:52

    In een tijd waarin ik het heel moeilijk had ben ik een keer gaan zitten en heb op een kaartje allerlei van dit soort kwaliteiten geschreven, zoals ‘liefde’, ‘waardering’, ‘kracht’, ‘schoonheid’ en ‘acceptatie’. Ik schreef de woorden kris kras door elkaar en gebruikte verschillende kleuren stiften, en tekende er later bloemetjes en hartjes tussendoor. Ik knapte er wonderbaarlijk van op. Heb het kaartje naderhand op mijn prikbord gehangen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: