Intern of Extern Googlen?

Wat Google en Internet met onze hersenen doen

INTRODUCTIE

Zonder daarbij al te dramatisch te doen, denk ik dat de komst van de digitale revolutie een erg grote invloed heeft op de manier waarop wij in het leven staan, en vooral ook de manier waarop wij denken en voelen. Omdat het nog allemaal vrij nieuw terrein is, zijn de kenmerken van de ontwikkelingen ook nog niet helder afgebakend. In deze bijdrage wil ik stilstaan bij het onderscheid tussen wat ik intern en extern googlen zou willen noemen (1).

WONDEREN

Een basis-aanname van deze noëtische site is dat het bewustzijn ongekende mogelijkheden biedt, die verder reiken en wonderbaarlijker zijn dan we met ons dagelijks bewustzijn ook maar kunnen bevroeden. Zoals Albert Einstein eens gezegd zou hebben:

” Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven,
doen of niets een wonder is en doen alsof alles een wonder is.
Ik geloof in de laatste manier. “

Ik sluit me hier graag bij aan. Tegenwoordig lijken de ‘wonderen’ niet veel verder te gaan dan de nieuwste fantastische mogelijkheden van een smartphone, een tablet, een bepaalde tv of een ander ongekend technologisch hoogstandje. Onze wonderen lijken in een snel tempo te digitaliseren en technocratiseren. Soms zien we nog wel eens een wonderbaarlijk dier bij de dierenplaatjes bij de Albert Heijn, maar de echte verwondering in ons collectieve maatschappelijke geheugen lijkt toch vooral technologisch van aard te zijn.

Nadat Newton het goddelijke uit het universum heeft gehaald, Darwin van ons een stel geëvolueerde apen heeft gemaakt en Freud ons heeft veranderd in wezens met sterke onbewuste driften, de politieke besluitvorming en de corporaties steeds verder van ons komen, komt daar Google en Internet nog eens bij die ons steeds het gevoel geven dat ons geheugen eigenlijk in het niet valt bij zó ontzettend veel digitaal opgeslagen informatie. Google weet het eigenlijk toch vaak beter en veel sneller, nietwaar? Wij werken actief mee door veel aandachtsversnipperend gedrag te vertonen. Wat blijft er nog over van onze goddelijke grootsheid?

DE STRIJD AANGAAN

De moderne fyisica leert ons dat het universum steeds meer begint te lijken op een grote gedachte in plaats van een grote machine. Het idee dat er – zonder enige vorm van bewustzijn- zoveel verscheidenheid aan dieren, zomaar spontaan door een aaneenschakeling van allerlei genetische foutjes kan ontstaan,  is eigenlijk toch ook erg onwaarschijnlijk. Daar komt bij dat steeds meer mensen bezig lijken te zijn met het ‘werken aan zichzelf’ waardoor de afstand tussen het Freudiaanse onbewuste en ons bewustzijn voor menigeen kleiner wordt.

Kortom, misschien is die evolutietheorie van Darwin eigenlijk wel grotendeels onzin, net zoals het goddeloze perspectief van Newton, en leven we in een wereld waarin we allen goddelijke potenties hebben en is het alleen zaak ons dat te herinneren en dat vervolgens ook beter te leren gebruiken.

Eén van de manieren om die grootsheid weer toe te laten is om te overwegen dat je ook groots bent, en dat de mens grootse mogelijkheden heeft, waar google nog een puntje aan kan zuigen, zullen we maar zeggen.

ONMETELIJKE GEDACHTEN

Binnen het noëtische kader op deze site wordt verondersteld dat ons bewustzijn het vermogen heeft om zich als een antenne af te stemmen op informatie die opgeslagen ligt in voor ons niet zichtbare velden (2). Niet alleen kan het op deze manier contact leggen met eerder persoonlijk opgeslagen informatie, maar ook is het mogelijk om – met oefening – contact te leggen met de informatie die opgeslagen is door andere personen, en wellicht zelfs om in contact te komen met informatie die een heel andere herkomst heeft.

Sommige mensen spreken over de Akasha-kronieken als zijnde deze informatievelden waar alles opgeslagen zou liggen wat ooit gedacht is. In het artikel ‘De Noëtische Muntjesapparaat’ (3) noem ik de mogelijkheid om als het ware een vraag, beeld, woord of gevoel te pakken. Deze als een muntje tijdens een rustig (meditatie-) moment in je geest te werpen om dan vervolgens in rust te zien hoe je geest contact gaat leggen met zaken die er mee te maken hebben. Hierbij kunnen beelden, muziekstukken, gevoelens, herinneringen en ook creatieve ingevingen loskomen.

Wat is er mooier dan op deze manier tot nieuwe inzichten, nieuwe gedachten en nieuwe manieren van schoonheidsbeleving te komen? En als je deze nieuwe gedachten/gevoelens ook nog eens in vrijheid en eerlijkheid zou kunnen delen met anderen die er op hun manier weer iets aan toevoegen, dan levert dat toch veel meer vreugde op dan het snel rondspringen van het ene google-resultaat naar het anderen, of van de ene tweet of facebookbericht naar de andere?

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een geest die in staat is om rust te vinden; een geest die in staat is om door de ruis heen te kijken (4). In mijn ogen is het grootste gevaar momenteel in onze westerse samenleving de enorme aandachtsversnippering en het gemak waarmee we onze aandacht ook richten op externe (amusements) prikkels die voor een snelle en gemakkelijke bevrediging zorgen.

Eén van de leuke effecten van het zo struinen door de informatievelden is dat je ook door het planten van nieuwe gedachten, gebruik kunt maken van mogelijke ‘magnetische’ effecten in die zin dat de kans wel eens groter zou kunnen worden dat je in contact komt met mensen die in datzelfde domein aan het scheppen zijn.

De door jezelf geplante nieuwe gedachten in de ‘gedachtenether’ zouden ook wel eens een veel langere levensduur hebben dan de gemiddelde artikelen op internet, waarvan er velen na een paar jaar in de vergetelheid raken en uiteindelijk verworden tot een dode link.

Mocht je je aangesproken voelen tot het gedachtegoed op deze site en gemotiveerd zijn om de grenzen van je bewustzijn op te rekken samen met andere mensen dan raad ik je aan je via de contactpagina aan te melden.

NOËTISCHE NOTEN
(1) We hebben het eerder gehad over Google, zie daarvoor een artikel uit 2010: https://noetiek.wordpress.com/2010/09/20/geloof-in-een-oneindige-geest-en-googlistische-luiheid/
(2) https://noetiek.wordpress.com/2010/01/06/de-bewustzijnsantenne/
(3) https://noetiek.wordpress.com/2010/03/21/de-noetische-muntjesautomaat/
(4) https://noetiek.wordpress.com/2010/08/01/m-band-herrie-ernstige-gedachtenverdichting/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: