Bepaalde Hersengebieden Activeren als Afstemmingsmechanisme

INLEIDING

Het idee dat ons geheugen zich ergens zou bevinden in die biologische klomp massa die we onze hersenen noemen, wordt steeds ouderwetser en meer achterhaald. Het is meer een soort mythe die door materialistisch georiënteerde mensen als Dick Swaab in stand wordt gehouden, voortkomend uit de gemechaniseerde, onbezielde levensvisie welke stelt dat al het leven in het hele universum ontstaan is op basis van toeval, zonder enig doel, zonder enig nut, zonder enig sturend bewustzijn.

Schilderij van Michael Cheval, afkomstig van (2)

Schilderij van Michael Cheval, afkomstig van (2)

Zoals Rupert Sheldrake helder uiteenzet in zijn recente boek ‘The Science Delusion‘ biedt het dogmatisch toepassen van deze oermaterialistische kijk op de wereld vooral beperkingen voor het werkelijk ontginnen van nieuw terrein. Nieuwe ideeën worden systematisch bespot en belachelijk gemaakt door wetenschappers die vooral prat gaan op het aantal artikelen dat ze hebben gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, of hoe vaak ze wel niet geciteerd zijn.

Voordat we het onderwerp van dit artikel gaan aansnijden, wil ik nog eerst een citaat aanreiken van de astrofysicus dr. Bernard Haisch, die wél nog buiten de geestvernauwende grenzen van het ‘Swaabisme’ kan denken. Over de vraag over de relatie tussen bewustzijn en materie zei hij deze woorden:

“Misschien is er toch meer in het leven dan de natuurkundige vergelijkingen aangeven (…) De rijke innerlijke wereld van ons bewustzijn is méér dan alleen een neurofysiologisch bijverschijnsel. Het zou mijn niet verbazen als we over niet al te lange tijd begrijpen hoe bewustzijn op een fundamenteel niveau materie schept en dat het dus niet zo is dat materie bewustzijn creëert” (uit Scheltema (2), p. 224)

HERSENEN ALS FREQUENTIE-MODULATOR

Al eerder binnen dit project hebben we gesproken over hersenen als zijnde een soort van bewustzijnsantenne (3). De metafoor die daarbij wordt gebruikt is dat we de hersenen kunnen zien als een soort TV, waarbij het bewustzijn kijkt naar de programma’s die worden uitgezonden door de zendstations. Uit het gebruik van deze metafoor wordt al snel duidelijk dat het vrij onzinnig is om in de TV zelf op zoek te gaan naar Goede Tijden, Slechte Tijden of het 8-uur journaal.

Hoeveel moeren of chips je ook omdraait, je zult er geen aflevering van the Game of Thrones tegenkomen. Simpelweg omdat de gegevens zich niet ín de TV bevinden, maar er slechts door worden doorgegeven. Binnen dit noëtisch raamwerk wordt deze metafoor gebruikt om de werking van de hersenen te verklaren. De vraag verschuift dan van: ‘waar in onze hersenen bevindt zich ons geheugen?‘, naar ‘waar in onze hersenen bevinden zich de mechanismes waarmee de herinneringen worden ontvangen en uitgezonden?‘.

varend-langs-de-cerebrale-eilanden-kush

Varend langs Cerebrale Eilanden – Vladimir Kush (4)

BEPAALDE HERSENGEBIEDEN ACTIVEREN ALS AFSTEMMINGSMECHANISME

De laatste artikelen op deze site hebben zich gericht op de mogelijkheid dat alleen al het aandacht schenken aan mensen via je bewustzijn, dingen in beweging kan zetten. Zo hebben we gezien dat slechts het (bewust) denken aan iemand anders er toe kan leiden dat er veranderingen optreden in het lichaam van degene aan wie je denkt (5, 6). Vaak gaat dat onbewust, maar soms bereikt het wél het bewustzijn van mensen.

Wat mij is opgevallen als ik zo op de bank zit en me afstem op andere mensen, is dat het wel lijkt alsof bepaalde gebieden van mijn hersenen actiever worden, en dan wel op zo’n manier dat afhankelijk van de persoon op wie je je afstemt er andere delen van mijn hoofd een beetje beginnen te ‘jeuken’ of actief begint te worden. Soms treedt dit verschijnsel ook op als je net wakker wordt uit een droom. Ik heb gemerkt dat het wel lijkt alsof je je weer beter op die droom kunt afstemmen door weer die bepaalde delen van je hersenen aandacht te geven.

Voor degene die open staan voor de gluonentheorie raad ik aan de artikelen hierover nog eens te lezen, omdat zij spelen met de link tussen biologische activiteit en de verbinding met de mogelijke geheugenvelden die zich buiten onze hersenen bevinden (7, 8). Ook kan het inspirerend zijn om te overwegen dat iedereen zo ook zijn eigen ‘energetische’ signatuur heeft waar je je op kunt afstemmen, als een soort energetische vingerafdruk (9).

SUGGESTIES VOOR VERDER ONDERZOEK

Als je wilt spelen met deze mogelijkheden zou je je eens in rust, of in meditatie, je aandacht kunnen richten op de mogelijkheid dat je bij het denken of het afstemmen op een bepaald persoon, of een bepaald onderwerp, ook daadwerkelijk een bepaald deel van je hersenen/hoofd – in mijn geval vooral aan de randen – kunt voelen, alsof er vanaf die plekken informatie wordt ontvangen, dan wel uitgezonden.

Ik heb gemerkt dat het bewust je aandacht richten op dat soort plekken ertoe kan leiden dat het makkelijker wordt om bepaalde informatie uit mijn geheugen te halen. Ik zou iedereen willen aansporen om eventuele ontdekkingen hier te delen via commentaren onderaan dit bericht of door een mail te sturen via de contactpagina.

NOTEN
(1) Afkomstig van http://www.youtube.com/watch?v=_hCVGQ69K8o
(2) Scheltema, R. (2012) Iets onbekends doet iets onverwachts. Haarlem: Altamira.
(3) https://noetiek.wordpress.com/2010/01/06/de-bewustzijnsantenne/
(4) http://www.youtube.com/watch?v=WgLiwWebz8M
(5) https://noetiek.wordpress.com/2013/05/11/aanraken-met-je-geest/
(6) https://noetiek.wordpress.com/2013/05/13/even-een-rondje-liefde-verdelen/
(7) https://noetiek.wordpress.com/2012/05/24/van-junk-dna-naar-resonerend-dna-introns-en-veldcommunicatie/
(8) https://noetiek.wordpress.com/2012/05/17/de-aura-en-gluonen/
(9) https://noetiek.wordpress.com/2010/02/23/frequenties-van-het-energieveld/

Advertenties

3 responses to this post.

 1. Posted by Cornelis Lenten on 21/05/2013 at 12:58

  ik ontkom niet aan het gegeven “assosiatie”,hetgeen in de hersenen plaats vindt.Wat is het essentiele verschil met het bewustzijn ?

  Beantwoorden

  • Hoi Cornelis, leuk dat je meedenkt. Ik zou het niet als een gegeven aannemen dat associaties ook plaatsvinden in de hersenen. Het zou kunnen, maar misschien ook niet. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die uitgebreide avonturen beschrijven terwijl ze uit hun lichaam zijn, oftewel tijdens een bijna-dood-ervaring of tijdens een ‘gewone’ buitenlichamelijke ervaring. Ook die mensen hebben gewoon associaties en gedachten, en toch zijn ze volledig buiten hun hersenen.

   Dit roept overigens wel de vraag op: als onze hersenen in de metafoor gezien zouden kunnen worden als de TV, en het geheugen als het station dat de films uitzendt, dan zou het ook mogelijk zijn om zonder TV (zonder hersenen) de films te zien van je geheugen. Alsof we ook een ingebouwde TV hebben die meer van hetzelfde materiaal zou kunnen zijn als het geheugenmateriaal in zo’n geheugenveld.

   Mindboggling, niet?

   Beantwoorden

 2. Wat een fantatische onderbouwing voor het geheugenkastelen mindmappen waarmee ik bezig ben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: