Onderzoek naar Presentiment of Voorgevoel

Laatst was ik verwikkeld in een persoonlijk en intiem gesprek met iemand, en opeens raakte mijn gesprekspartner emotioneel. Ik vroeg me af wat er gebeurde waarop ze zonder aarzeling zei dat ze iets voelde dat niet van haar was. Enkele momenten later voelde ik opeens datzelfde gevoel dat zij juist enkele seconden ervoor had ervaren. Een gevoel dat inderdaad van mij afkomstig was. Voorvoelde zij een gevoel van mij, voordat ik het zelf voelde? Wat gebeurde hier?

Iets waarnemen voordat het gebeurt. Bron afbeelding (3).

Iets waarnemen voordat het gebeurt. Bron afbeelding (3).

De onderzoeker Dean Radin beschreef in zijn boek uit 1997 (1) een fascinerend experiment dat wellicht een relatie heeft met die ervaring die ik zojuist beschreef. Dit experiment dat ook door Sheldrake (2) wordt aangehaald ging als volgt: een proefpersoon werd gekoppeld aan een apparaat dat de elektrische geleiding meet van de huid van de vingers, op een manier die te vergelijken is met een leugendetector.

Als mensen geëmotioneerd raken, of zelfs een gevoel van shock ervaren, dan is dat duidelijk te zien in de meting van dit ‘elektrodermische’ apparaatje. In een laboratorium werd deze proefpersoon voor een computerscherm gezet waar een computer willekeurig afbeeldingen toonde. De meeste foto’s in deze database waren van neutrale aard, zoals landschappen. Zodra er echter beelden werden getoond met bijvoorbeeld een opengesneden lichaam of een heftige pornografische afbeelding sloegen de huidgeleidingsmeters uit.

Op zich nog niet zo vreemd zou je zeggen, ware het niet dat de proefpersonen al reageerden op een aangrijpende afbeelding, zo’n 4 tot 5 seconden vóórdat de afbeelding werd getoond! De proefpersonen voelden op een of andere manier al aan wat er ging komen, zo’n 4 seconden voordat de computer zelf de beslissing maakte.

Hoe is dat mogelijk?

Sheldrake suggereert dat deze proefpersonen wel leken beïnvloed te raken door hun toekomstige reactie (2,4). Al eerder hebben we hier aandacht besteed aan vreemde tijdsverschijnselen, zoals in het artikel over de terugtijdende invloed van het bewustzijn op materie (5). Daar laten we de kwantumfysicus Whitehead aan het woord die speelt met de mogelijkheid dat bewustzijn de neiging zou hebben om invloed uit te oefenen op de materie vanuit de ‘toekomst’ terug naar het heden, of van het heden terug de tijd tijd in, waardoor het lijkt alsof het uit de toekomst komt.

De Nederlanders Dick Bierman en Steven Scholte van de Universiteit van Amsterdam hebben overigens dit onderzoek van Radin kunnen herhalen, maar dan door gebruik te maken van fMRI. Zie daarvoor hun artikel uit 2002 (6).

Heb je zelf ervaringen met dit  verschijnsel dat je enkele seconden van te voren al iets voelde voordat het daadwerkelijk gebeurde? Hoe zou je zoiets kunnen verklaren? Denk mee door een commentaar te plaatsen onder dit artikel.

NOTEN

(1) Radin, D. (1997) The Unconscious Universe: The Scientific Truth of Psychic Phenomena. San Francisco: Harper Collins.

(2) Sheldrake, R. (2012). The Science Delusion. London: Coronet. Pagina’s 252-253.

(3) What if you Could Know the Future?

(4) Premonition, Precognition, and Presentiment

(5) De Mogelijke terugtijdende invloed van het bewustzijn op materie

(6) Bierman, D., & Scholte, H. (2002). Anomalous anticipatory brain activation preceding exposure of emotional and neutral pictures. Journal of International Society of Life Information Science, 380-88. (pdf)

Advertenties

4 responses to this post.

 1. Posted by nancy on 15/08/2013 at 15:02

  ik heb dit al meerdere keren ervaren. Al twee keer (niet in hetzelfde jaar) bij een overweg, dat er diezelfde dag dan iemand om het leven kwam onder de trein.
  Af en toe krijg ik ook het gevoel dat er iets zal gebeuren, maar verdere informatie krijg ik niet

  Beantwoorden

 2. Posted by Caro on 23/11/2013 at 20:31

  Een voorgevoel over wat er gaat gebeuren heb ik ook gehad, een tijdlang meerdere keren per dag. Het ging dan om eenvoudige dingen, zo’n 5 seconden voor het gebeurde. Ik dacht toen dat m’n tijdsbeleving niet lineair was. Toen ging de tijd ook trager dan ervoor, dat was deels een bewust gewenst proces. Sindsdien besef ik iets beter dan vroeger dat tijd lineair en circulair tegelijk is. Inmiddels heb ik die voorgevoelens niet meer, maar de tijd gaat niet meer zo belachelijk snel en dat is wel fijn.

  Beantwoorden

 3. Ik ben inmiddels 45 jaar, en heb 5x in mijn leven de onomstotelijke ervaring gehad dat ik voor mijn ‘geestesoog’ exact zag wat er zou gaan gebeuren. Het was tot in het kleinste detail, en gebeurde maximaal 5 seconde voordat het daadwerkelijk plaatsvond. In twee gevallen leek het alsof deze ervaring wellicht de situatie zou hebben kunnen creeëren (die waren namelijk ‘leuk’), maar de andere keren betrof het ongevalletjes…
  Ik weet niet wat ik ervan moet denken, aangezien ik er geen literatuur over kan vinden! Ook ervaar ik regelmatig een ‘piekervaring’ of ‘in the zone zijn’. Vooral als ik pool-biljart speel. Tijd en handeling zijn dan naar mijn eigen hand te zetten, zo lijkt het. Helaas kan ik deze toestand maar zelden oproepen. Meestal gebeurt het spontaan en ogenschijnlijk onverwachts…
  Gustaaf.

  Beantwoorden

  • Fascinerend Gustaaf. Ook bijzonder dat je het ook al hebt over die 5 seconden. Heb je een idee onder wat voor soort omstandigheden je die voorgevoelens of voorbelevingen had? Was je ‘in the zone’, of een holle buis (1) toen je dit ervoer, of was je gewoon bezig zonder dat je erg afgestemd was? Waren het ook zinvolle momenten die zo extra aandacht kregen omdat je ze als het ware twee keer ervoer?

   Het lijkt me boeiend om ooit te kunnen achterhalen wat we kunnen doen om dit soort ervaringen vaker te hebben. Vooralsnog kom ik niet veel verder dan het proberen zoveel mogelijk in contact te staan met de signalen die uit mijn innerlijke wereld komen, en me zo weinig mogelijk te laten afleiden door al teveel externe versnippering.

   (1) http://noetiek.blogspot.nl/2013/07/door-overmoed-uit-de-holle-buis.html

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: